ВЕСТИ | 9. Децембар 2016. | 14:18
3 милиона евра за повезивање науке и привреде

Четрнаест иновативних пројеката у Србији добило је финансијску подршку Европске уније у оквиру Програма сарадње науке и привреде, објавио је данас Фонд за иновациону делатност, који спроводи овај програм.

Пројекти, које су у оквиру јавног позива поднели конзорцијуми сачињених од приватних микро, малих и средњих предузећа, и јавних научноистраживачких организација регистрованих у Србији, прошли су евалуацију независне међународне експертске комисије Фонда и додељено им је финансирање од укупно 3 милиона евра.

На јавни позив пријављено је 96 пројеката из 25 градова широм Србије и из више од десет различитих индустријских области. Од тога је 74 задовољавало услове подобности, а у најужи избор ушло их је 27. 

За финансирање су одабрани пројекти који имају способан тим, иновативни потенцијал и јасне развојне планове,  као и довољно квалитета да се такмиче на међународном тржишту.

Средства за Програм сарадње науке и привреде обезбеђена су из претприступих фондова Европске уније у износу од 2,4 милиона евра и буџета Републике Србије кроз Министарство просвете, науке и технолошког развоја у износу од 1 милион евра.

„Веома смо задовољни када новац европских пореских обвезника можемо да уложимо у развој овако квалитетних иновативних пројеката. У сарадњи са Владом Републике Србије и Фондом за иновациону делатност, овим програмом настављамо да доприносимо изградњи иновативног предузетништва у Србији”, каже Штефен Худолин, шеф сектора у Делегацији Европске уније у Републици Србији.

Циљ Програма је повезивање приватних предузећа и јавних научноистраживачких организација у Србији како би се заједничким развојним пројектима подстакао развој иновативних производа, услуга и технологија са тржишном применом.

„Подршка коју ЕУ обезбеђује кроз Програм сарадње науке и привреде доприноси настојањима Министарства просвете, науке и технолошког развоја да подстакне развојне иновативне пројекте и комерцијализацију иновативних идеја које потичу из академске заједнице.  Ово је први пут да заједнички пројекти привредника и научника у нашој земљи добијају не само институционалну већ и финансијску подршку државе. Развој иновација наш је стратешки циљ, и један од важних предуслова за јачање конкурентности наше привреде“, каже Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

 

Ову вест је препоручило 1 особа