ВЕСТИ | 28. Јун 2017. | 08:46
Србија се прикључила Фонду за иновативна предузећа

Потписивањем уговора о приступању, Република Србија је постала партнер у Фонду за иновативна предузећа (ENIF) и на тај начин омогућила технолошким компанијама у раној фази развоја да користе средства у висини од 41 милион евра.

„Иновације не само да доприносе развоју производње, повећању извоза и утичу на раст, већ оне покрећу целокупно друштво и човечанство напред. Зато на знање гледамо као на капитал, основу за нове пословне подухвате, нове производе који ће наћи своју примену и тржиште. Сматрамо да ће нам оно омогућити да ухватимо корак са савременим светом, да из традиционалне привреде пређемо на привреду засновану на знању или привреду вођену знањем“ рекао је министар привреде Горан Кнежевић на свечаности поводом приступања Србије Фонду за иновативна предузећа (ENIF).

Министар је објаснио да ће кроз овај фонд српским иновативним компанијама које су у раној фази развоја бити доступна и средства у висини од 41 милион евра за развој и успешно пласирање нових иновативних производа, услуга и процеса из свих поља науке и технологије.

Кнежевић је подсетио да држава снажно, кроз програм Деценија предузетништва, са 18 милијарди динара из буџета подржава развој малих и средњих предузећа. „Део ове подршке, 300 милиона динара, која је привредницима доступна преко Фонда за иновациону делатност Републике Србије и Министарства просвете, се односи и на иновације, јер смо свесни да је непоходно да системском подршком ојачамо везу између образовања, научно-истраживачке заједнице и привредног сектора“ рекао је министар.

Приступањем Србије ЕНИФ фонду обезбеђујемо још један, алтернативни извор финансирања и отварамо врата нашим привредницима, и то онима који су визионари и гледају у будућност, да дођу до средства за развој иновативних производа, закључио је министар.

Фонд ЕНИФ је један од стубова у оквиру Програма за развој и иновације Западног Балкана, који нуди сет комплементарних финансијских инструмената и подршке МСП сектору на Западном Балкану. У његовом фокусу су иновативна мала и средња предузећа у раној фази развоја на Западном Балкану. Стратегија ЕНИФ је да инвестира у локалне тимове изванредних вештина са амбицијом и потенцијалом да се развијају регионално или глобално. Активан је од септембра 2015. године и њиме управља South Central Ventures, који је изабран од стране Европског инвестиционог фонда. Инвеститори у ЕНИФ су Европска комисија, Европски инвестициони фонд, Европска банка за обнову и развој, Немачка развојна банка, као и економије

Фонд за иновациону делатност је учествовао у покретању овог регионалног програма и овлашћен је да учествује у његовом раду и координира у име Републике Србије. За потребе учешћа Републике Србије као инвеститора у ЕНИФ, средства су обезбеђена на разделу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Више информација о томе као доћи до ових средстава можете добити у Фонду за иновациону делатност.

 

 

 

Ову вест је препоручило 2 особа